Ez a recept kedvenc másodunokatestvéremé, Csilláé, akivel együtt főzőcskéztünk pár hete. Bár a többes szám itt kissé nagyképűen hangzik, mivel én a kényelmesebb feladatot, a fényképezést vállaltam, miközben ő végezte a bevásárlást, előkészítést, sütés-főzést, és a rumli utáni eltakarítást is. No és a szöveg is az ő érdeme...
A muffinsütő forma sokoldalú eszköz a konyhában. Azon túl, hogy kismillió variációban, játszi könnyedséggel készülhet benne finom édesség, megsüthetjük benne a kedvenc fasírtunkat is, olaj nélkül, vagy rétestésztával is bélelhetjük, és sokféle töltelékkel tölthetjük. A pizzák sütése is egyszerű, mindenkinek a kedve szerinti feltéttel készülhet. Vendégvárásra kiválóan alkalmas, mutatósabb és finomabb is, mint a szendvicsek. Elkészíteni sem sokkal nehezebb.
Hozzávalók a tésztához (36 db lett belőle):
1 kg rétesliszt,
1 élesztő,
1 ek. só,
5 dl langyos víz,
2 ek. olívaolaj.
A feltéthez:
fél l sűrített paradicsom,
só,
fokhagyma,
10 dkg vékonyra vágott gomba,
20 dkg sonka,
10 dkg mozzarella,
10 dkg kolbász (finom, ha jó csípős, de a gyerekek miatt érdemes mégis egy részét nem csípőssel készíteni),
10 dkg füstölt sajt,
1 piros kaliforniai paprika.
Egy nagy tálba tettem az alapanyagokat, és a mixer dagasztókarjával alaposan kidolgoztam. Szépen összeállt, könnyen kezelhető, gyúrható tészta lett belőle. Megkentem olívaolajjal, letakartam, és hagytam a duplájára kelni. Míg kelt, készítettem a pizzákhoz paradicsomszószt: fél liter sűrített paradicsomot sóval, bazsalikommal és egy apró gerezd, összetört fokhagymával ízesítettem. A tésztát, miután megkelt, háromba vágtam, átgyúrtam, majd 12-12 részre osztottam őket, és minden darabból apró cipócskát formáztam.
Nyújtófával kör alakúra nyújtottam, és beleraktam őket a formába. Kétféle feltéttel - a kedvenceim – készítettem a pizzácskákat. Mindkettőbe került a paradicsomöntetből, de az egyikbe sonkát, gombát és reszelt mozzarellát tettem:
a másikba kolbászt, reszelt füstölt sajtot, a tetején pedig szépen elrendeztem a paprikát. 200 fokos sütőben 20 perc alatt sül meg, vagy amíg a sajt szépen meg nem pirul a tetején.
És íme a kész tünemények! Próbáljátok ki, jó étvágyat hozzá!