Horvátországi nyaralások

Wekerletelep a Facebookon

Málna és Mogyoró

gyerekekről - babákról, kicsikről, nagyokról; szülinapi partik, játékok, versek, rajzok, dekorációk, kézműveskedések, receptek

Friss topikok

Linkblog

Bulizz pinatával!

2010.05.05. 22:43 Málna és Mogyoró

Az elmúlt hónapban teljesen belezúgtam a pinatába (ejtsd: pinyata)! Mindent elolvastam róla, amit csak tudtam, és nagyobbik lányommal belevágtuk az elkészítésébe. Meggyőződésem, hogy nincs jó szülinapi buli pinata nélkül, sőt, húsvétra, Mikulásra, és Szilveszterre is kitűnő szórakozás egy pinata-törés! A pinatát elsősorban olyan megmozdulásra ajánlom, amelyen gyerekek is vannak, de a felnőttek számára is jó szórakozás!

 

 

De mi is az a pinata? Cukorkákkal, édességgel vagy apró játékokkal megrakott, papírmasséból készített gömbölyű, nonfiguratív, vagy állatfigura, melyet fára, vagy valamilyen zsinórra akasztanak, majd a játékban résztvevők egyenként seprű, bot vagy nyújtófa segítségével megpróbálnak szétverni. Akinél éppen szétesik, azé a sok finomság, de lehet igazságosan is osztozkodni. Még jobb a multság, ha a soron következőnek bekötjük a szemét, a többiek pedig navigálják.

 

A pinatázás Kínából, illetve az indián őslakosoktól ered. A kínaiak az újévet köszöntötték ezzel a szokással, bivaly-, vagy szarvasmarhaformájú cserépedényt ütöttek szét. A belőle kihulló magokat aztán elégették, a hamut összegyűjtötték, ez a ceremónia hitük szerint jó szerencsét hozott nekik az egész évre. Manapság elsősorban a latin-amerikai országokban dívik a pinatázás, főleg Mexikóban vannak komoly hagyományai.

Hogyan készítsünk egyszerű pinatát? A pinata elkészítése nem annyira bonyolult, mint ahogy elsőre látszik, de tény és való, hogy időben hozzá kell kezdeni, mert a száradás miatt több napot vesz igénybe.

Hozzávalók: 1 nagy lufi, újságpapír, 1 bögre liszt, 2 bögre víz, színes krepp papír, ragasztó, spárga vagy egyéb zsinór.

 

 

Elkészítés: fújjuk föl a lufit, kössünk rá csomót és helyezzük a csomóval lefelé egy tálacskába, hogy stabilan álljon. Keverjünk csomómentesre 1 bögre lisztet 2 bögre vízzel.

Az újságpapírokat kb. négy-öt centi széles csíkokra vágjuk. Egyenként merítsük bele a lisztes ragasztóba, hüvelykujjunk és mutatóujjunk között húzzuk le róla a felesleges ragasztót, majd fedjük be vele a lufit.

Ezután hagyjuk egy éjszakát száradni. Másnap, illetve amikor a papírmassé jól kiszáradt, folytathatjuk a következő réteggel. Összesen 3 réteg újságpapírt kell felvinnünk a lufira. Amikor a harmadik réteg is megszáradt, szúrjuk ki a lufit, és emeljük ki a félkész pinatából. A nyílás mellett ollóval vágjunk ki egymással szemben két lyukat a papírmasséból, és fűzzük bele a zsinórt, amivel felakasztjuk. Most következhet a díszítés.

 

 

 

 

 

 

 

Ragasszunk színes kreppapír-csíkokat a papírmasséra. Ezek után töltsük meg a pinatát! Először tegyünk bele a maradék kreppapír-csíkokból, majd jöhetnek az édességek, gyümölcsök, végül ismét kreppapír-csíkokkal tömjük meg!

Persze készíthetünk különlegesebb pinatákat is, virágot, halacskát, nyuszit, malacot vagy más állatfigurát. Húsvétra tojást, melyet apró csokitojásokkal tölthetünk meg. Ha az egészséges életmód hívei vagyunk, cukorkák helyett töltsük meg a pinatát aszalt gyümölccsel, dióval, mandulával, konfettivel, apró játékokkal

 

 

 

 

 

Ezek után akasszuk a pinatát egy fára, és kezdődhet a buli!!!!

Ha kedvet kaptál hozzá, de nincs türelmed, időd elkészíteni a pinatádat, rendelésre szívesen készítek neked!

 

 

 


15 komment

Címkék: buli pinata

A bejegyzés trackback címe:

https://malnaesmogyoro.blog.hu/api/trackback/id/tr921977814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

chriske7070 2010.10.12. 19:07:47

jó ötlet!
megadná az elérhetőségeit mert szeretnék rendelni

tunet 2011.01.14. 21:46:04

Nagyon jó ötlet, a gyerekek imádják, nyáron én is csináltam egyet a lányomnak, ráadásul a Viva Pinata rajzfilmsorozatból a Fergie-t, nagyon jól sikerült. Ma pedig épp egy Hello Kitty-t fejezek be, nagyon édi lett, kár, hogy szétverik majd. 8)))

tunet 2011.01.22. 18:11:30

@tunet: Hehe, úgy verték szét, hogy próbálták a hátulján csapkodni, és utána az anyuka visszaegyengette és dísznek kitette a szobába! 8)

vajkge 2011.02.18. 16:19:12

Szia! Én most bukkantam rá az oldarra de nagyon tetszik. Most készülök ennek az alapján Pinatat készíteni köszönöm!!!!!!!!!!!!! :-)

vajkge 2011.02.19. 07:39:01

@Málna és Mogyoró: Hogy kell négy szöget készíten?

nenszii 2011.06.25. 14:03:44

köszikee igy már tudok késziteni és már csak egy réteg kell hozzá meg cukor és papir és kész is vagyok.amm ez nem nehéz

Andrea75 2012.03.26. 15:12:51

Szia! Tetszik az ötlet,csak azt nem tudom,hogy a lufit amikor kivágod,utána kitudod venni a formából,vagy az benne marad? Csak azért kérdezem,mert nem tudom elképzelni,hogy hogy lehet "szétverni" ha a lufi benne marad... közeleg a lányom szülinapja és szeretnék egyet csinálni csak nem szeretnék beégni. Illetve ahol kétoldalt felfogatod az nem szakad le az ütéstől? (bocsi a hüle kérdésekért!) :)

Málna és Mogyoró 2012.03.26. 16:07:26

Szia! Amijkor a lufit kivágod, egyúttal ki is húzod a megkeményedett papírmasséból! És nagyon ügyesen, erősen hozzá kell kötni a spárgát a pinatán készített két lyukhoz, mert ha túl hamar szakad le, gyorsan vége a játéknak...

Andrea75 2012.03.27. 09:17:16

@Málna és Mogyoró: Szia!Köszönöm szépen a segítséget!Nekiállok és meglátom mi lesz belőle...:)

Mankababa 2012.10.22. 14:55:29

Meg tudná mondani, hogy hogyan lehet tök/szellem alakú pinatát csinálni?

Málna és Mogyoró 2012.10.22. 21:30:49

Még nem készítettem tök alakút, de szerintem azt is lehet lufi alapból, csak kerekebb lufi kell hozzá. A második réteg után a harmadik rétegnél kezdeném el a tök bordázását. Remélem sikerül!

Mankababa 2012.10.25. 16:40:38

Köszönöm a választ, arra is kaphatnék, hogy a szellemet hogy tudnám elkészíteni?Elképzelésem sincs, hogy hogy lehet ilyen igazi formásat!Köszönöm szépen! :D

Málna és Mogyoró 2012.10.25. 23:33:04

Írd be a google keresőbe a "pinata ghost" kifejezést a képekhez, és számos ötletes megoldást fogsz találni!
Ugyanígy beírhatod a "pinata pumpkint" is, és akkor találsz tök alakú pinatákat. Ha rákattintasz egy képre, akkor megnyílik az a blog, amelyiken belül a kép szerepel. Ha a képet becsukod, alatta találod a blogot. Ha nem tudsz angolul, dobd az egészet bele a google fordítóba, és akkor nagyjából megérted. Ha sikerül elkészítened, küldj róla képet a szabina@pihiszuszi.hu-ra! Köszi!
süti beállítások módosítása