A ropi ötlete innen származik: http://www.notquitenigella.com/2008/12/01/pocky-christmas-forest-white-christmas-dark-christmas-chili-chocolate-honeycomb-and-green-tea-pocky/ , eredetileg karácsonyra készült, de a dekorációtól és ízesítéstől függően mindenféle alkalomra kiváló. A pár héttel ezelőtti főzőcskézésen készítettük Csillával. Annyit változtattunk a recepten, hogy tahini helyett frissen pörkölt szezámmagot őröltünk meg.
Hozzávalók:
20 dkg liszt,
1/4 tk. só,
30 g porcukor,
50 g szezámmag,
negyed kocka élesztő,
65 ml tej,
1 tábla jó minőségű étcsokoládé,
2 ek. olaj.
A tetejére magok, dekorációs cukor, aszalt gyümölcs, kókuszreszelék.
Először zsiradék nélkül megpörköltem a szezámmagot, majd turmixgépben összetörtem. Egy tálban a mixer dagasztókarjaival bedagasztottam a tésztát. Letakartam, és egy órára a hűtőbe tettem kelni. Jól nyújtható tészta lett belőle. Nagyjából 3 mm vastagra és 15 cm szélesre nyújtottam, és pizza vágó késsel ceruzavastagságúra vágtam őket.
Sütőpapírral bélelt tepsiben, 180 fokon sütöttem 15 percig, míg szép barna színük nem lett.
A csokoládét vízgőz felett felolvasztottam, (lehet mikróban is), kikevertem az olajjal. A ropikat belemártogattam a csokiba, majd megszórtam maggal, cukorkával. A dekorációt nyugodtan bízhatjuk a nagyobb gyerekeinkre is, egész biztosan fantáziadús lesz! Születésnapra, gyerekzsúrra kiváló csemege, de a felnőttek is szívesen fogják fogyasztani!