A hétvégi bevásárlás során, a közeli hipermarket zöldségesénél – utálom, utálom, mennyivel jobb a piac, de ott meg parkoló nincs, és nem tudom megvenni a 2x6-os csomagolású vízünket sem, szóval az ember mindig meghozza a kompromisszumait -, tehát a zöldségespultnál megszólított egy nénike: ha most kettőt vásárol ebből, féláron kapja – így lett fél kiló gombám, akaratomon kívül. Hétfőn jutottam el odáig, hogy felhasználjam. No, de mi legyen belőle? Hát persze, hogy gombaleves! Gombalevest hosszú-hosszú évekig nem tudtam főzni. Időnként persze megpróbáltam, de sosem sikerült. Általában a piros változatával kísérletezgettem, nem túl kitartóan. Aztán egyszer csak megtaláltam saját készítésű recept füzetemben gimis barátnőm, Anett gombalevesét. Kipróbáltam, és mindannyian beleszerettünk. Íme:
Tejfölös-tejszínes gombaleves galuskával
fél kg gomba
2 hagyma
1 kis paradicsom
1 tv paprika
1 doboz tejföl
1,5 dl tejszín
3 ek gombaleves por
1 erőleves kocka
petrezselyem
só
6 dkg liszt
4 dkg dara
1 tojás
csipetnyi só
Kevés olívaolajon megfonnyasztottam az egészen apróra vágott hagymát,
kicsinyke vizet öntöttem rá, és úgy pároltam, míg teljesen meg nem puhult. Ekkor jött a vékony szeletekre vágott gomba, majd a víz, hogy jól ellepje.
Beledobtam a paradicsomot, a paprikát és a leveskockát, sót, és egy kis vegetát is, nagyon jó bio vegamixet lehet most már vásárolni szinte mindenhol.
Míg a leves vize melegedett, elkészítettem a galuska tésztáját. 1 tojáshoz kb. 6 dkg lisztet és 4 dkg darát vettem, de készülhet az egészet liszből is.
Amikor a leves már forrt, nokedliszaggatóval beleszaggattam a galuskát. Kb 15-20 perc múltán belelöttyintettem a lábasba a tejszínt. Egy kisebb edényben kevés vízzel elkevertem egy doboz tejfölt, a gombalevesport és ezt is a leveshez adtam. Végül beledobtam a petrezselymet és még összerottyantottam a nagy művet néhány percig.
Mákos pufik
A tésztához:
25 dkg liszt
12 dkg margarin
1 tojás
fél zacskó sütőpor
1 csésze cukor
Csipet só
A töltelékhez:
15 dkg mák
5 csapott ek kristálycukor
1 citrom reszelt héja
1,5 dl tej
Közben elkészítettem a mákmasszát. Minden hozzávalót egy lábaskába öntöttem, összekevertem, majd lassú tűzön rottyantottam rajta egyet.
Nem szabad sokáig főzni, nehogy mák megkeseredjen. A piaci mákok különben sokkal megbízhatóbbak, mint a boltban kapható, előrecsomagoltak. Ez utóbbiak sokszor már nem olyan frissek, és eleve keserűek. Mikor a tészta már felébredt szunyókálásából, sütőpapírral bélelt muffinformában kicsi kosárkákat formáztam belőle, így:
Majd közepesen erős sütőben 15-20 percig sütöttem elő a kosarakat. Ekkor kivettem a muffinformát, hűlni hagytam egy kicsit a tésztát. Két kiskanál segítségével mindegyik kosárkába kanalaztam a mákos töltelékből.
Visszatettem a sütőbe kb. 6 percre az egészet. Nagyon finom csemege, még másnap, harmadnap is - persze, ha marad belőle!