Horvátországi nyaralások

Wekerletelep a Facebookon

Málna és Mogyoró

gyerekekről - babákról, kicsikről, nagyokról; szülinapi partik, játékok, versek, rajzok, dekorációk, kézműveskedések, receptek

Friss topikok

Linkblog

Balkáni bőségtál, avagy Vlado kománk vasárnapi ebéd receptje

2010.05.31. 23:00 Málna és Mogyoró

 

Az utóbbi években ritkán eszünk disznóságot, ha hús, akkor csak szárnyas, nagy ritkán hal kerül mifelénk az asztalra. De azért persze olykor-olykor mi is teszünk kivételt. Például most vasárnap kipróbáltam Vlado kománk receptjét, amit múltkori újvidéki látogatásunkkor említett, majd aztán egész részletekbe menően le is írt (Nedeljni ručak by kum). Hát nem mondhatnám, hogy a könnyű, diétás kategóriába tartozik, de azért az egész családnak bejött, így hát most közzé is teszem. Összerakni rém egyszerű, a sütési időre meg rá kell szánni vagy 2 és fél órát. Az első másfél óra ebből munka nélkül telik, az utolsó 50-60 perc igényel némi felügyeletet.

 

Hozzávalók:  (4 személyre)

 

4 vastagabb szelet tarja (nem szükséges, sőt tilos sterilizálni, vagyis hagyd rajta a zsíros részeket is!)

6-8 vastagabb szelet húsos szalonna

1 kg krumpli (újkrumplival még finomabb!)

3 póréhagyma

ajvár, vegeta, só, bors

 

Elkészítés:

 

A húst alaposan fűszerezd be sóval, borssal, vegetával, és mindegyik szeletre kenj egy evőkanálnyi ajvárt. A legcélszerűbb a Podravkának a csemege (blagi) ajvárját használni, nagyobb hipermarketekben nálunk is kapható. Tedd a frizsibe pár órára. Egy mély tepsit kicsinykét olajozz meg és rendezd el rajta a karikákra vágott  póréhagymát. Használhatsz Római tálat is. A megpucolt krumplit vagdosd vatagabb szeletekre (egy szemet negyedekre), tedd egy tálba, majd sózd, vegetázd és kanalazz rá 3-4 evőkanálnyi ajvárt. Alaposan keverd össze, majd terítsd be vele a hagymát.

Ezután fektesd rá a hússzeleteket, majd végül a szalonnákat.

Fóliázd be a tepsit és tedd előmelegített sütőbe kb. 90 percre. Most lazíthatsz egy kicsit, vagy lenyírhatod a füvet, elviheted a gyereket a játszótérre –persze, ha közben marad valaki otthon felügyelni a sütőt. Mikor letelt az idő, vedd le a fóliát (vagy a Római tetejét), és fedő nélkül pirítsd a szalonnát kb. 10 percig, majd fordítsd meg a szalonnaszeleteket, és a másik oldalt is pirítsd meg.

Ezután a szalonnákat szedd egy tálba. A hús odakapatása következik, itt is kb.10-10 perc kell mindkét oldalnak. Majd vedd ki a husikat, és következik a krumpli. Ha van a sütődön légkeveréses funkció, kapcsold be, mert eddigre már az egész család szájában összefut a nyál a lakásban terjengő illatoktól, és alig  várjátok, hogy készen legyen az ebéd! Tehát a burgonyát is jól meg kell pirítani, és közben legalább egyszer megforgatni minden szemet! A krumplit lehet rögtön a tálaló tálra szedni, de ne felejts alá (és aztán majd fölé is) papírszalvétát tenni, mert itt már minden tocsog! Én a pórét is jól lecsöpögtettem és fölitattam róla az olajat. Ez utóbbi két mondatom ne riasszon vissza az étek elkészítésétől (és persze megevésétől), mert igazán nagyon fenséges. Tálalj hozzá valamilyen salátát, savanyú uborkát vagy sült paprikát is!

 

 

 


Szólj hozzá!

Címkék: balkáni bőségtál

A bejegyzés trackback címe:

https://malnaesmogyoro.blog.hu/api/trackback/id/tr252046470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása